Norges musikkhøgskole feirer 50 årsjubileum og tar med seg hele ni studenter når de møter Hærens musikkorps til mesterklasse.
Hele uken er satt av slik at alle studentene skal få testet sine kunnskaper, under ledelse av professor Ole Kristian Ruud. Torsdag blir det helaftens konsert med et program som studentene virkelig får bryne seg på. Masterstudentene Nina Haug, Kristoffer Wøien og Izabelé Jankauskaité er valgt ut til å dirigere konserten. Vi får også høre to av skolens mest lovende sangere, Filip Håkestad og Frøydis Kopperud i Mahlers Des Knaben Wunderhorn.
På programmet står blant annet et av de viktigste norske verk for blåseorkester, Stabsarabesk. Det ble skrevet av musikkhøgskolens egen professor i komposisjon Ole Anton Thommessen, på bestilling fra Forsvarets stabsmusikkorps i 1974. De to unge sangerne får vi høre i Das Knaben Wunderhorn av Gustav Mahler, arrangert for militærkorpsene av Lars-Thomas Holm.
PROGRAM
Ouverture til Flaggermusen, Johann Strauss d.y.
Des Knaben Wunderhorn, Gustav Mahler
Revelge
Trost im Unglück
Wo die schönen Trompeten blasen
Der Schildwache Nachtlied
Der Tambourg’sell
Lied des Verfolgten im Torm
– PAUSE –
Karneval i Paris, Johan Severin Svendsen
Symfoni nr 4, 3. sats Scherzo, Anton Bruckner
Stabsarabesk, Olav Anton Thommesen
Kristoffer Wøien er en ung norsk dirigent. Han har sin utdanning fra Norges Musikkhøgskole og Musikkonservatoriet i Tromsø, og er høsten 2023 på utveksling ved Zürcher Hochschule der Künste. Han er også deltaker på Dirigentforum, som blant annet innebærer mesterklasser under veiledning av internasjonalt anerkjente mentorer.
Kristoffer har jobbet med mange av de norske profesjonelle ensemblene. Han har blant annet dirigert Kringkastingsorkesteret (KORK), Stavanger Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester, i tillegg til å ha gjort konserter med flere av de profesjonelle militærkorpsene. Våren 2023 var han en artist under Festspillene i Bergen, og han har også gjort innspilling med Marinemusikken for NRK Klassisk. Tidligere har han vært assistentdirigent på Operahøgskolens oppsetning av Rossini-operaen Elisabetta Regina d’Inghilterra, og i sommer dirigerte han utdrag fra Puccinis La Boheme under European Music Academy i Tsjekkia
Nina Haug er ein dirigent frå Sveits som for tida har base i Oslo, der ho er ein del av det norske eliteprogrammet «Dirigentforum» hos Talent Norge. Nylege høgdepunkt inkluderer leiing av den årlege julegalla-konserten ved Den Norske Opera i Oslo og prosjekt i samarbeid med orkester som Bergen Filharmoniske, Stavanger Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester. Ho tek ein mastergrad i orkesterdirigering ved Noregs musikkhøgskole med professor Ole Kristian Ruud.
Haug utdanna seg som pianist ved Sibelius-akademiet og har arbeidd som solist, kammermusikar og song-akkompagnatør. Ho debuterte i Tonhalle Zurich i 2022 med Tsjajkovskijs første pianokonsert og i Music House Helsinki med Alban Bergs kammerkonsert. Blant dei viktigaste lærarane hennar finn vi Matti Raekallio, Tuija Hakkila, Gerold Huber og Silke-Thora Matthies. Ho har vore tilsett som repetitør ved Mannes School of Music i New York City og på Høgskolen i Tampere, Finland.
Izabelé Jankauskaité ble født i Vilnius, Litauen. Hun fikk sin første musikkutdanning ved National M. K. Ciurlionis School of Art. Deretter fortsatte hun ved Zürich University of the Arts, og fokuserte først på korledelse. I 2020 gikk hun over til orkesterledelse under veilednig av professor Johannes Schlaefli. For tiden studerer hun i Zürich under Schlaefli og Christoph Mathias Mueller. Izabelé fikk internasjonal anerkjennelse i 2022 ved å vinne Neeme Järvi-prisen fra det anerkjente Gstaads dirigentakademi. Som assistentdirigent ved Tonhalle Orchestra Zürich under Paavo Järvi fra 2022-2023 skal hun tilbake for å dirigere en familiekonsert i løpet av 2023/2024. Hun skal debutere med flere orkestre inkludert hr-Sinfonieorchester, Munich Symphonics, Musikkolegium Winterthur og Bern Symphony Orchestra. Hun har også blitt invitert til å samarbeid med Orchestra de Chambre de Lausanne, Orquestad de Extremadura, Filarmonica Banatul Timisoara og Folkwang Chamber Orchestra Essen. Izabelé har deltatt på mesterklasser med utmerkede dirigenter som Jaap van Zweden, Paavo Järvi, Kristjan Järvi, Baldur Brönnimann, Leonid Grin, James Lowe og nå Ole Christian Ruud.
Filip Natanael Håkestad er en baryton fra Larvik. Han har en bachelorgrad i klassisk utøvende sang fra Barratt Due Musikkinstitutt, der han hadde Torgun Birkeland som sanglærer. For øyeblikket studerer han sitt siste år i sin mastergrad på Operahøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo, med Carsten Stabell som sanglærer. Sommeren 2021 debuterte han som operasanger i rollen som Monostatos i en oppsetning av “Tryllefløyten” under Midtåsen kulturfestival i Sandefjord. I februar 2023 spilte han igjen rollen som Monostatos i verdens nordligste operaproduksjon i Longyearbyen på Svalbard. Sommeren 2024 er han aktuell i “Elskovsdrikken” der han skal rolledebutere i rollen som Dulcamara under Midtåsen kulturfestival i Sandefjord.
Frøydis Fegran Kopperud (f. 1999) kommer fra Trondheim og er for tiden basert i Oslo der hun tar en master i klassisk sang på Norges musikkhøgskole. Siden 2019 har hun vært på skolen og studert hos Randi Stene, Mona Julsrud og Ann-Helen Moen. De siste årene har hun medvirket som solist i både inn- og utland, blant annet i Händels Messias med Hamar domkor, Beethovens 9. symfoni med Ponte Singers & Orchestra i Hong Kong og Johannespasjonen av J.S. Bach med Nidarosdomens Oriatoriekor og Oslo415. I tillegg er hun en ettertraktet ensemblesanger. Hun medvirker jevnlig med ensembler som Barokkanernes Vokalensemble, Oslo Domkirkes Vokalensemble, Utopia & Reality International Chamber Choir og er fast medlem i Det Norske Solistkor.