La chimera – Fortidens skatter – KinOmatisk

La chimera - Fortidens skatter

KinOmatisk

  • torsdag 21. november — 18:00

Lillesalen kafé

Kjøp billetter

Italiensk film- og matkveld. Film: La chimera - Fortidens skatter. Regi: Alice Rohrwacher. Land: Italia (2023). Mat av Vahl serverer italiensk tapas i salen før filmen. Bar i salen. Innledning til filmen.

Toscana, 1980-tallet. Arthur (spilt av stjerneskuddet Josh O’Connor) er en britisk arkeolog på jakt etter sin store kjærlighet. Hans sjette sans for å finne skjulte, antikke skatter har ledet ham til Italia. Her jobber han med en gjeng gravplydrere som tjener raske penger på å selge de historiske objektene de finner på svartebørsen.

Med en herlig 1980-tallskoloritt er LA CHIMERA – FORTIDENS SKATTER en eventyrlig reise mellom det levende og det døde, mellom romantikk og kapitalisme, mellom fest og ensomhet.

Filmen er inspirert av La Grande Razzia, da enkelte italienere begynte å jakte på gravkammere med nedgravde etruskiske skatter som hadde fått ligge i fred i over 2000 år. Andre anså imidlertid objektene som hellige, og var sterkt kritiske til gravrøveriene. Kanskje er alle i filmen uansett på jakt etter noe man aldri vil klare å finne. Josh O’Connor spiller mot et stort ensemble med herlige karakterer, som inkluderer Isabella Rossellini i rollen som Flora.

LA CHIMERA – FORTIDENS SKATTER er en romantisk, sjarmerende og livlig fabel. Den type film som kan få deg til å se verden med helt nye øyne.

Dette er den fjerde spillefilmen til italienske Alice Rohrwacher. Hennes tidligere filmer MIRAKLENE I TOSCANA og LYKKELIGE LAZZARO vant begge priser i Cannes, og filmskaperen har fått rosende ord fra folk som Martin Scorsese, Sofia Coppola og Greta Gerwig. Med sin nye film LA CHIMERA deltok hun igjen i hovedkonkurransen i Cannes og har bekreftet sin plass som en av europeisk films fremste regissører.

PRESSEN OM FILMEN

«En forførende fabel om tapt kjærlighet» – The Guardian

«Josh O’Connor imponerer i strålende fortelling om italienske gravrøvere» – The Observer

«LA CHIMERA gjorde meg euforisk lykkelig» – Greta Gerwig

Språk: Italiensk, engelsk (tekstet på norsk).

Priser

Standard
475,-
Varighet
Film: 130 minutter
Aldersgrense
12 år
Servering
Mat av Vahl serverer italiensk tapas i salen før filmen. Bar i salen.
Arrangør
KinOmatisk

Annet

KinOmatisk er støttet av Norsk Filminstitutt.