CMOS Retina (SE) – Ungkunst. Premiere

ARRANGEMENTET HAR VÆRT

Få billetter igjen!

CMOS Retina (SE) – Ungkunst. Premiere

  • tirsdag 25. juni — 21:00

Lillesalen

"CMOS Retina", av Oliver Paulsson, kombinerer samtidsdans med fotografi, og utforsker interaksjonen mellom menneske og teknologi. Dette er hans koreografidebut. 

Gjennom bevegelser som nøye overvåkes av kameraer og sensorer, blir Paulsson en del av et større system, hvor hans fysiske tilstedeværelse smelter sammen med teknologien.  Forestliingen representerer et unikt skjæringspunkt mellom dans, fotografi, og teknologi, og markerer Paulsson som en innovativ stemme i samtidskunsten. 

«CMOS Retina» er en unik forestilling som smelter sammen dansekunst og fotografi, skapt av den svenske danseren og fotografen Oliver Paulsson, nå bosatt i Oslo. Dette verk er en teknologisk multimediaforestilling som involverer samtidsdans og fotografi som byggesteiner, og utforsker interaksjonen mellom menneske og maskin, det biologiske og det kunstige, det levende og det døde. 

I denne forestillingen brukes tre kameraer som fyrer av med forskjellige intervaller, tråder som løper fra vegg til vegg og tak til gulv, og en skriver som spyr ut papir. En danser utfører bevegelser over rommet i en slags kaotisk men nøye kalkulert lek for å være foran hvert kamera idet det utløses. Hver lille bevegelse er overvåket av kameraene og sensorene han har på seg, og hver bevegelse har en konsekvens.

Paulsson smelter sammen med teknologier som farger og former måten han er på i verden. Han har blitt en del av et større maskineri og er nå en input. På vei til å bli det perfekte mennesket, utforsker «CMOS Retina» spørsmål og motsetninger i kunstnerens egen opplevelse av samfunnets teknologisering – en opplevelse av tilværelsen som blir stadig mer kvantifisert og instrumentalisert. Resultatet er en serie koreograferte selvportretter, en dokumentasjon og arkivering av hans prosess som menneske og kunstner. Med disse kan han endelig bevise sin egen eksistens, og dermed blir han endelig verdt noe.

Utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo med en BA i samtidsdans (2021), har Paulsson jobbet både i samtidsdansfeltet og det kommersielle feltet. Som utøver har han deltatt på blant annet Bodø Biennale, Stamsund Internasjonale Teaterfestival, Bare Dans og CODA-festivalen, hvor han har jobbet med kunstnere som Malin Bülow, De Naive & Roza Moshtaghi, Tom Weinberger med flere. «CMOS Retina» markerer hans debut som koreograf og hans første eget fullskala prosjekt, utviklet som del av hans ungkunstnerstipend på Festspillene i Nord-Norge. 

Prosjektet er økonomisk støttet av Festspillene i Nord-Norge, Kulturrådet, Dansens Hus (Koreografilaboratoriet), og Tvibit. Prøveperioden er støttet av Dansens hus. Prosjektet ville ikke vært mulig uten Davvi og deres talentutviklingsprogram Uredd. Takk.

Medvirkende

Oliver Paulsson
Koreograf og utøver

Per Anders Kraudy Solli
Dramaturg

Priser

Standard
250,-
Barn under 13 år
0,-
Varighet
40 minutter
Aldersgrense
Passer for alle
Arrangør
Festspillene i Nord-Norge