Lise Nordal har skrevet norsk dansehistorie med nybrottsarbeid fra hun var med å starte Collage Dansekompani i 1974 til hun nylig avsluttet en æra som kunstnerisk leder for CODA-festivalen.

Når hun nå markerer sitt 40-årsjubileum som koreograf med forestillingen V, befester hun sin posisjon som pioner og en av ytterst få aktive koreografer i sin generasjon. Hennes arbeid som en av den postmoderne dansens fremste foregangskvinner her hjemme, var med på å redefinere dansen som interdisiplinær kunstform i Norge. Poesien i den rene, flytende bevegelsen og koreografien som rigorøs, leken struktur, kjennetegner språket og bevegelsesgleden hos Lise Nordal. Intellektuelt og sanselig på samme tid, komponerer hun dansen som et musikkverk i seg selv, knyttet til organiske naturlover. Musikken er nyskrevet, og også denne gangen samarbeider hun med komponist og slagverker Kjell Samkopf. 

V tar utgangspunkt i numerologien, en gammel okkult vitenskap om tallenes magiske kraft og styrke. Numerologien er basert på det gamle hebraiske alfabetet, hvor hver bokstav også er et tall. Forestillingen er inndelt i fire sekvenser; Sirkelen, Triangelet, Kvadratet og Pentagrammet, og tar utgangspunkt i tallene 1 3 4 5, med Pentagrammet / femstjernen – tallet 5, som overordnet symbol. Femstjernen representerer de fem elementene: fire fysiske; ild, jord, luft og vann, samt det åndelige, femte element. 

Tallrekker utledet av dansernes og musikernes navn og fødselsdato har vært sentrale i utformingen av dans og musikk. Et annet element i verket som komponisten har benyttet seg av, er bruken av det som kalles Musikalsk Erratum, etter idé av Marcel Duchamp. Musikken er skrevet for tre vibrafoner, og komponisten har fått danserne og musikerne til å trekke tilfeldige tall mellom 1 til 37 (en vibrafon har 37 toner). Disse tallrekkene på 37 tall er brukt på ulike måter; både hørbart og strukturelt.

Medvirkende

Koreografi og regi: Lise Nordal 

Musikk: Kjell Samkopf 

Koreografiassistent: Pernille Bønkan 

Dansere og medskapere: Pernille Bønkan, Ingvild Krogstad, Trine Lise Moe, Caroline Skjørshammer, Else Margrete Sveinsson 

Musikere: Kjell Samkopf, Jennifer Torrence, Rob Waring 

Lys/scenerom: Petter Steen 

Kostymer: Kristin Skagen 

Lyddesign: Morten Pettersen 

Teknisk bistand: Showlab 

Teknisk leder: Stefan Dombek 

Lysteknikk: Daniel Kolstad Gimle 

Produsent: Cathe Sjøblom 

Produksjon: NorDans 2018

 

ETTERSNAKK

Etter forestilling inviteres publikum til ettersnakk i foajéen med Lise Nordal, Kjell Samkopf og Pernille Bønkan. 

Ettersnakken ledes av Maria Henriette Nygård. 

Varighet: 30 minutter

I samarbeid med Dansenett Norge.

Flere opplevelser:

15. okt
Hellbillies - 30 år på veien 2021
02. okt
Schøyen, Skåber & Cess - Tre elefanter i rommet 2021
25. sep
Tore Sagen gjør standup 2021

Våre samarbeidspartnere