Kalkmaleriene i Trondenes kirke ble avdekket i 1946-47 av konservator Gerhard Gotaas. Bak altertavlen på østveggen fant han «fire skib og en del annet», og under det vestre vinduet i koret flere figurer. Langt oppe på søndre vegg fant han et ansikt i rødt og sort; «Ansiktet vender mot øst og er mig en gåte» skrev han i et brev til Riksantikvaren. Han så for seg at det i kirken har vært mange og store billedgrupper. På nordveggen i koret avdekker han også flere figurer, et esel, bokstaver og flere årstall fra 1500-tallet.

I dette foredraget skal vi undersøke kalkmaleriene i Trondenes kirke: hva forteller fragmentene og motivene oss? Når ble de malt og hvorfor?
Vi vil også ta dere med på en reise gjennom Norge, på jakt etter andre kalkmalerier som kan hjelpe oss med å bedre forstå Trondenes` veggutsmykning.
Foredraget holdes av konservator Susanne Kaun og kunsthistoriker Elisabeth Andersen. Begge er forskere ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) i Oslo. De jobber for tiden på forskningsprosjektet: Norske kalkmalerier fra middelalderen til 1850 

 

Vi oppfordrer alle til å kjøpe billetter samlet til sin husstand/kohort. Skal flere husstander gå sammen, kjøp separate billetter.  Slik får vi bedre oversikt over hvordan plassering av publikum blir i samsvar med gjeldende avstandsregler.  Kom gjerne tidlig slik at vi unngår kødannelse.

Flere opplevelser:

15. okt
Hellbillies - 30 år på veien 2021
02. okt
Schøyen, Skåber & Cess - Tre elefanter i rommet 2021
25. sep
Tore Sagen gjør standup 2021

Våre samarbeidspartnere