Krigskorset er et helaftens verk som portretterer Forsvarets høyeste utmerkelse og mange av hendelsene som ligger til grunn for dekorasjonen gjennom tidene. Verket består av 30 satser, skrevet for ulike besetninger i Hærens musikkorps, fra solistiske satser til store orkestersatser der hele ensemblet får skinne.

Verket er et bestilt til Forsvaret og skrevet av komponisten Marcus Paus. Det har sin urfremføring i mai, to dager etter veteran- og frigjøringsdagen. Verket beskriver Norges høyeste utmerkelse og mange av historiene som ligger bak den. Tre av satsene er dedikert slaget om Narvik 1940, hvorfra de fleste av Krigskorset utmerkelser er gitt. Verket griper også fatt i enkelthendelser basert på de menneskene som har fått tildelt utmerkelsen.  

 

Ønsket og behovet for å kunne anerkjenne spesiell innsats har eksistert gjennom hele vår tidsregning. Forsvaret holder disse tradisjonene i hevd gjennom seremonier og utmerkelser.

 

Gjennom musikken i dette verket får vi en følelsesmessig opplevelse av hvilke verdier og handlinger som ligger til grunn for de mennesker som har blitt dekorert med medaljen. Verket hedrer de som har ofret, og de som ofret alt.

 

Marcus Paus har med Krigskorset levert et svært unikt og omfangsrikt bidrag til den norske musikkhistorien. Verket er unikt i sin form og i sitt omfang og er også viktig som et originalskrevet norsk verk for blåseorkester.

 

Verdenspremieren finner sted i Harstad Kulturhus 10. mai 2023.

 

Velkommen til å være en av de første som får høre dette nye verket.
Vel møtt til urfremføring.

 

Komponist: Marcus Paus

Dirigent: Trond Husebø

Flere opplevelser:

26. jan
Harm og Hegseth GLITTER, K*K OG SANG
09. des
Bjørn Tomren Med et anstrøk av jul
06. okt
Brit Floyd 50 years of Dark Side
30. sep
Halvor Johansson Halvorsprat

Våre samarbeidspartnere