Intriger. Krig. Overgrep. Dette er den glemte historien om tvangsevakueringen av Finnmark.

Med russiske styrker i hælene, var tyskerne i rask retrett på Kola-halvøya høsten 1944, og Bjørnevatn utenfor Kirkenes ble befridd 25. oktober. Men russerne hadde ingen planer om å okkupere Finnmark, og de stoppet fremrykkinga i Tana.

Hitler og de norske nazistene hadde derimot sine egne planer om å legge vårt nordligste fylke i aske og evakuere befolkningen. Målet var å skape et tomrom som ingen kunne fylle. Et ødeland.

 

 

Det skjedde grufulle overgrep denne vinteren. Mange av de evakuerte ble stuet ned i trange båter og sendt sørover under forferdelige forhold. Flere hundre mennesker døde. Ufattelige 11.000 bolighus ble brent ned og det aller meste av infrastruktur og offentlige bygg ble brent ned til grunnmurene.

Det fulle omfanget av forbrytelsene kom dog aldri frem. Ingen ble stilt til ansvar og stemmene til ofrene ble ikke hørt. Den nordnorske krigshistorien har, frem til i dag, blitt fortalt av seiersherrene - uten at vi er klar over det.

Dramatiker Lucas Svensson og regissør Egill Pálsson forteller historien slik du aldri har hørt den før.

De fire skuespillerne på scenen spiller til sammen i overkant av 40 roller. Her får du kjappe replikkvekslinger og rollebytter i en spennende og enkel scenografi med uvanlige virkemidler.

Les også Per Kristian Olsens kronikk i Nordlys: "Finnmarkskrigen" - nytt begrep for ny innsikt

 

Her finner du en oversikt over de viktigste navnene i historien 

 

«Til tross for henstillinger fra Finnmark så lot riksadvokaten være å etterforske dette som krigsforbrytelse. Det er den store tragedien i tragedien.»

Per Kristian Olsen, journalist og forfatter

 

ANMELDELSER:

En forestilling for hele Norge (Nordlys+, terningkast 6): «Dette er bunnsolid dokumentarteater som både greier å øse ut kunnskap og dyp innlevelse. Jeg ble inderlig grepet, jeg ble rystet, jeg gråt, jeg kjente igjen min egen families virkelighet, men jeg lærte også utrolig mye som jeg kunne altfor lite om fra før.»

Teater som vil fortelle altfor mye om altfor mye (iTromsø+, terningkast 3): "Ødeland er et dokumentarteaterstykke man absolutt burde se, enten man er interessert i sin egen eller andres historie."

 

PÅ SCENEN
Trude Øines
Emil Rodrigo Jørgensen
Hanne Mathisen Haga
Ivar Beddari

PRODUKSJON
Regi Egill Pálsson
Scene- og rekvisitt design Linda Nilsen
Lysdesigner Ruben Westerli Johnsen
Videodesign Erlend Østrem Nielsen
Kostymeansvarlig Ann-Jorunn Pedersen
Lydtekniker Truls Olsen
Inspisient Johanna Coraline Jensen

Flere opplevelser:

24. apr
Stormfulle høyder Riksteatret
25. mar
Halvdan Sivertsen Om livet og kjærligheten, med en klype nordnorsk humor!
21. mar
Hør'a dagbok Riksteatret
12. mar
Nei, og atter nei Riksteatret

Våre samarbeidspartnere