I 1030 falt Olav på Stiklestad. En lang og nitidig kamp for å kristne Norge hadde fått sin endelikt, og året 1030 har blitt stående som det magiske tallet for den endelige overgangen til kristen tro. I virkeligheten var kristendommen kjent i Norge allerede fra 500-tallet, gjennom reiser og innflytelse fra kontinentet, og troen på - og ofring til norrøne guder forekom i lang tid etter slaget på Stiklestad. Overgangsfasen mellom hedensk og kristen tro foregikk i flere hundre år. I dette foredraget gis et nærmere innblikk i prosessene som førte til en ny religion i Norge.

Hvilke grep brukte kristningskongene for å omvende hedenske nordmenn? Hva ble oppnådd og hvilken effekt hadde kristningen på vanlige folk? Er historien om kristningen av Norge like blodig som vi har lært?

Cecilia Gustavsen er konservator og prosjektleder ved Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. I 2018 åpnet utstillingen «LUX – Tro og hellighet i middelalderen», med særlig vekt på kristningen av Norge.

Bildetekst: Smykke med kors funnet i en kvinnegrav fra 800-tallet på Kaupang i Larvik.


Vi oppfordrer alle til å kjøpe billetter samlet til sin husstand/kohort. Skal flere husstander gå sammen, kjøp separate billetter.  Slik får vi bedre oversikt over hvordan plassering av publikum blir i samsvar med gjeldende avstandsregler.  Kom gjerne tidlig slik at vi unngår kødannelse.

Flere opplevelser:

15. okt
Hellbillies - 30 år på veien 2021
02. okt
Schøyen, Skåber & Cess - Tre elefanter i rommet 2021
25. sep
Tore Sagen gjør standup 2021

Våre samarbeidspartnere