Hærens musikkorps tar oss tilbake til 1.verdenskrig i en helaftens konsert.

Konserten starter med første sats i Gustav Holsts Planeten, Mars, som bringer budskap om krig. Ravel skrev sitt verk, Le Tombeau de Couperin i perioden 1914-1917, hvor hver sats er viet minnet om en av hans venner som døde i kampene under første verdenskrig. I Carl Nielsens Symfoni nr. 4, også kjent som Det uudslukkelige, skrevet i samme periode, ønsket han å uttrykke livsånden eller manifestasjoner av livet eller rett og slett viljen til å leve.

I 1914 skrev Laurence Binyons diktet For the Fallen hvor andre vers lyder slik:

Solemn the drums thrill: Death august and royal
Sings sorrow up into immortal spheres.
There is music in the midst of desolation
And a glory that shines upon our tears.

Norge hadde mer enn 2000 falne, på havet, og det var store materielle ødeleggelser til tross for vår nøytralitet i krigen. Hør hele diktet og lytt til musikken som både beskriver de traumer, og også de styrker, en krig kan påføre oss mennesker.

Alle verkene er arrangert for Hærens musikkorps av kveldens dirigent, Lars-Thomas Holm

Mars fra Planetene - Gustav Holst, arr. Lars Thomas Holm

Le Tombeau de Couperin – Maurice Ravel, arr. Lars Thomas Holm
Prelude
Forlane
Menuet
Rigaudon

Symfoni no. 4 – Carl Nielsen, arr. Lars Thomas Holm
Allegro
Poco allegretto
Poco adagio quasi andante
Allegro

Lars Thomas Holm

Etter å ha vunnet den norske dirigentkonkurransen i 2010 skjøt Lars-Thomas Holms karriere fart. Holm er sjefsdirigent og kunstnerisk leder i Ålesund Symfoniorkester har innehatt rollen som assistentdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i hele tre år. Han er en etterspurt frilandsdirigent blant nordiske og internasjonale orkestre, og gjester alle norske profesjonelle symfoniorkestre og militærkorps jevnlig. Holm har også samarbeidet tett med en rekke internasjonalt anerkjente solister og har jobbet tett med mange av de mest fremtredende dirigenter i vår generasjon.

Holm er også en av landets beste arrangører i sitt felt, noe kveldens program bærer preg av. Hærens musikkorps har gjennom et årvisst samarbeid med dirigenten hentet frem flere sentrale verk fra det klassiske repertoaret, og videre belyst de tette relevante båndene som eksisterer mellom den europeiske militærhistorien og kunstmusikken.

26. sep
Sjef i eget liv - Foredrag med Ingvard Wilhelmsen