Fire unge musikere spiller utdrag fra et av 1900-tallets sentrale kammermusikkverk, som ble skapt i en tysk fangeleir i 1941.

"Den mest overjordisk vakre musikken fra det 20. århundre." Slik beskriver musikkritiker og forfatter Alex Ross Olivier Messiaens Kvartett til tidens ende.

Den franske komponisten Olivier Messiaen (1908−1992) hadde allerede utviklet et svært egenartet tonespråk da andre verdenskrig brøt ut. I juni 1940 ble han tatt til fange av tyskerne og sendt til en fangeleir i Görlitz. Der møtte han flere musikere blant fangene, og fra en av vaktene fikk han papir og blyant til å komponere.

Messiaen hentet inspirasjon til Kvartett til tidens ende fra Johannes' Åpenbaring i Bibelen. Urfremførelsen fant sted 15. januar 1941, på falleferdige instrumenter for et hundretalls utsultede krigsfanger, og deres vakter. "Aldri har jeg blitt lyttet til med slik henført oppmerksomhet og forståelse," sa Messiaen om opplevelsen.

Medvirkende:
Mathias Susaas Halvorsen, piano, Magnus Boye Hansen, fiolin, Mathias Johansen, cello, og Miguel Perez Inesta, klarinett.

26. sep
Sjef i eget liv - Foredrag med Ingvard Wilhelmsen