
Flyktende fra et Europa i brann fikk Hindemith, Milhaud og Dahl inspirasjon til å skrive hvert sitt monumentale verk for blåseorkester. I et samarbeid med konservatoriet i Tromsø gjester 17 studenter Hærens musikkorps, som gjør det mulig å fremføre disse mektige verkene.
Sett i lys av nåtidens voldsomme og rystende hendelser kan slik musikk hjelpe oss å reflektere, kjenne etter, kanskje le litt og finne styrke der ordene ikke strekker til.
Hindemiths symfoni ble skrevet på oppfordring fra the United States Army band og er den eneste han har skrevet spesielt for blåseorkester. Uroppført i 1951 med komponisten som dirigent. Nazistenes relasjon til Hindemiths musikk var komplisert grunnet hans tidligere seksuelt ladede operaer. I 1934 fordømte Joseph Goebbel han i en tale som en atonal bråkmaker. Nazistene forbød hans musikk i oktober 1936 og i 1938 emigrerte han til Sveits, og videre til USA, da hans kone var av jødisk opprinnelse.
Jødiske Darius Milhaud skrev Suite Francaise i 1944. De fem satsene har fått navn etter de franske provinsene hvor de amerikanske og allierte kjempet kamper sammen for å frigjøre Milhauds elskede Frankrike. I 1940 måtte han flykte til USA og han ønsket at den unge amerikaneren skulle høre melodier fra de delene av Frankrike hvor deres fedre og brødre kjempet for å beseir de tyske inntrengerne.
Ingolf Dahl var født Walter Ingolf Marcus i Tyskland, med jødisk far og svensk mor. Som både biseksuell og med jødisk opphav valgte han å flytte sine studier til Sveits, da nazistene tok over i Tyskland. Også han dro senere til USA, da sveitserne ble mer og mer fiendtlig innstilt til jødiske emigranter. Sinfonietta for blåseorkester fullførte han så sent som i 1969. Hans ønske var å skrive et fullskala verk, et betydelig stykke, et stykke som ville ta plass sammen med symfoniske verk av noe annet slag. I tillegg ønsket han å gjøre det til et «lett» stykke, noe i serenadestil, tone og form.
PROGRAM
Paul Hindemith: Symphony in Bb-flat
1. Moderately Fast, with Vigor
2. Andante Grazioso
3. Fugue
Darius Milhaud: Suite Francaise
1. Normandie
2. Bretagne
3. Ile de France
4. Alsace-Lorraine
5. Provence
Ingolf Dahl: Sinfonietta
1. Introduction and Rondo
2. Pastoral Nocturne
3. Dance Variations
Dirigent: Rolf Gupta
Den norske dirigenten og komponisten Rolf Gupta leder kveldens utvidede blåseorkester. Han har vært sjefdirigent for Kringkastingsorkesteret og Kristiansand Symfoniorkester professor ved Universitetet i Agder og kunstnerisk leder for Opera Sør. Han har gjort seg sterkt gjeldende innen opera og som komponist mottok han i 2022 Norsk Komponistforenings pris for årets verk med Jordens sang. Det er en del år siden Hærens musikkorps har hatt Gupta som gjestedirigent og det er en glede å ha han tilbake.

Musikkonservatoriet i Tromsø har utdannet musikere og musikkpedagoger siden 1971, og vært en sentral bidragsyter til utviklingen av det nordnorske musikklivet de siste 50 årene. Fra 2009 har Musikkonservatoriet vært et institutt ved UiT Norges arktiske universitet.
«Konsen» har sterke fagmiljøer i utøvende, pedagogiske og teoretiske musikk- og dramafag som sørger for en utdanning med høy kvalitet. Musikkonservatoriet har et bredt tilbud innen ulike sjangre og instrumenter, og vektlegger studentenes mulighet til å skape sin egen identitet og jobbe med det som står deres hjerte nærmest. Det tilbys bachelorutdanning i musikkutøving, masterutdanninger i musikkutøving, instrumentaldidaktikk og hørelære, samt flere videreutdanningsemner. Inneværende studieår er det rundt 90 aktive studenter på instituttet.
På dette prosjektet medvirker studenter på klassiske blås- og slagverkinstrumenter.
Musikkonservatoriet ønsker å takke Hærens Musikkorps for denne enestående muligheten til å gi våre studenter relevant praksis, og for de kjærkomne erfaringene det gir å sitte side om siden med profesjonelle musikere i en autentisk prøve – og konsertsituasjon.