Fra åpne vidder til inngjerdede områder

Fra begynnelsen av 1800-tallet og til godt ut på 1900-tallet ble utvalgte stammer og urfolk, deriblant samer, sendt på turné i Europa og USA. I tradisjonelle klær, med lavvo og reinsdyr, ble de i dyrehager utstilt for nysgjerrige skuelystne.

Human Zoo følger vi en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder, som stadig blir trangere og trangere. Forholdet mellom mor og far skranter. Bestemor har begynt å hoste faretruende mye. Sønnen plages av tilskuernes blikk. Og dattera stiller spørsmål de voksne har vanskelig for å svare på. Jo smalere rommet utenfor blir, jo tydeligere blir gnisningene mellom familiemedlemmene.

Human Zoo er skrevet av forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord. Nedrejord er født i 1987 i Kjøllefjord i Finnmark og bor og studerer i Paris.  Hun har lang fartstid som forfatter og skribent, med bøker som Transitt (2010), Trengsel (2014) og Forvandlinga (2018), men kan kategoriseres som et ungt, friskt pust i teatret. Tidligere har hun skrevet stykkene Internert (2017) og Brent jord (2015), og for sistnevnte ble hun nominert til Den nasjonale Ibsenprisen i 2016. I år fikk hun Havmannsprisen for boka Forvandlinga.

Human Zoo er Nedrejords første oppsetning i rollen som husdramatiker på Nationaltheatret. Dette er også første gang Nationaltheatret og Sámi Našunálateáhter Beaivváš – to av Norges nasjonale scenekunstinstitusjoner – samarbeider om en urpremiere.

Regi, Kostymer og Scenografi: Bård Lie Thorbjørnsen

Lysdesign: Steinar Lohne

Komponist: Roger Ludvigsen

Skuespillere: Anja Bongo Bjørnstad, Sarakka Gaup, Anitta Suikkari, Mary Sarre, Nils Henrik Buljo

 

 

 

Flere opplevelser:

16. okt
Hellbillies // 2020 30 år på veien
23. mar
VAFFELHJARTE Riksteatret
13. mar
Klara, villsvinet og den lille instrumentfabrikken Med Oslo-Filharmonien
22. feb
Meg og Dolly med Hanne Sørvaag

Våre samarbeidspartnere