Niko-Mihkal Valkeapää er en finsk-norsk og samisk musiker, låtskriver og politiker. Han er gudsønn av kunstneren Nils Aslak Valkeapää, og fremfører flere av hans tekster på noen av sine totalt syv plateutgivelser, alle i samarbeid Georg Buljo. Han har markert seg som en av de viktigste stemmene innenfor samisk musikk, og har spesielt bidratt til å gi joik ny slagkraft gjennom sine fremførelser.

Niko Valkeapää har blant annet vunnet Sámi Grand Prix både i 1994 og 1995. Han ble tildelt Spellemannprisen i 2003 i åpen klasse med sitt debutalbum, i tillegg til Liet Ynternasjonaal, den internasjonale musikkpris for minoritetsmusikk. I 2008 vant han to Folkelarmpriser for Birrat Birra; nyskapende og åpen klasse. For albumet Gusto ble han nominert til Spellemannprisen i 2012 i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk. Han har turnert nasjonalt og i Norden, bl.a. på Nattjazz i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, Riddu Riđđu Festivála og på Nordland Musikkfestuke i Bodø.

Valkeapää har i tillegg hatt ulike tillitsverv og politiske verv, blant annet som medlem av Samerådet og som tillitsvalgt for de samiske videregående skolene. I 2017 ble han valg inn på Sametinget, for NSR i Gáisi valgkrets. Han har skrevet masteroppgave om sangtekster i samisk musikk fra 1960 og frem til vår tid, ved Universitetet i Tromsø.
Om joik som musikkform sier Niko: «Det poetiske språket henger sammen med musikken for meg. Joiken består ikke bare av melodier, den er også bærer av tekst. […] Det er spennende og viktig å formidle den tradisjonelle joiken, men også å utvikle joiken til å reflektere vår hverdag - for at ikke uttrykket skal forvitre og svinne hen. Hvis joiken tas godt vare på er den et livskraftig uttrykk som har fremtidens rett. Jeg synes det er gledelig at joik har fått mer oppmerksomhet i det offentlige rommet de siste årene, og håper å kunne medvirke til at flere ulike joike-dialekter løftes frem».

Arrangementet er et samarbeid mellom Nordnorsk litteraturfest og Kultur i Troms.

15. okt
Hellbillies - 30 år på veien Ny dato!
02. okt
Schøyen, Skåber & Cess - Tre elefanter i rommet Ny dato!
Atle Antonsen & Bård Tufte Johansen