Et historisk samarbeid mellom Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Nationaltheatret

Fra åpne vidder til inngjerdede områder

Fra begynnelsen av 1800-tallet og til godt ut på 1900-tallet ble utvalgte stammer og urfolk, deriblant samer, sendt på turné i Europa og USA. I tradisjonelle klær, med lavvo og reinsdyr, ble de i dyrehager utstilt for nysgjerrige skuelystne.

Human Zoo følger vi en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder, som stadig blir trangere og trangere.

Hvordan oppleves det å reise langt av gårde, til andre land og store byer for å bli stilt ut i dyrehager og andre arenaer?  Er det som å delta i en slags Realityserie, med en konstruert virkelighet?  Hvordan er det å komme fra en annen tid, et annet sted, utenfra og være eksotisk? Hva gjør det med deg og dine nærmeste, som du reiser sammen med? Hva gjør det med relasjonen mellom kvinne og mann? Mellom barn og foreldre? Hva gjør det med den gamle, som snart skal legge ut på sin siste reise? Og barnet i magen, og de kommende slektene som skal fortelle om reisene? Eller tie?  Eller forsøke å forstå og gjøre reisene til en del av sin historie.

Nysgjerrighet er en sterk, menneskelig drivkraft. Den utvikler vår forstand og sanseopplevelser. Den frembringer vitenskap, teknologiske fremskritt og oppdagelsesreiser. De levende utstillingene av samer og andre urfolk sammenfaller i tid med kolonialiseringen, den industrielle revolusjonen og den positivistiske vitenskapen. Det mørke bakteppet i denne tiden er utbytting av mennesker og rasisme.

Human Zoo er skrevet av forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord. Nedrejord er født i 1987 i Kjøllefjord i Finnmark og bor og studerer i Paris.  Hun har lang fartstid som forfatter og skribent, med bøker som Transitt (2010), Trengsel (2014) og Forvandlinga (2018), men kan kategoriseres som et ungt, friskt pust i teatret. Tidligere har hun skrevet stykkene Internert (2017) og Brent jord (2015), og for sistnevnte ble hun nominert til Den nasjonale Ibsenprisen i 2016. I år fikk hun Havmannsprisen for boka Forvandlinga.

Human Zoo er Nedrejords første oppsetning i rollen som husdramatiker på Nationaltheatret. Dette er også første gang Nationaltheatret og Sámi Našunálateáhter Beaivváš – to av Norges nasjonale scenekunstinstitusjoner – samarbeider om en urpremiere.

Regi, Kostymer og Scenografi: Bård Lie Thorbjørnsen

Lysdesign: Steinar Lohne

Komponist: Roger Ludvigsen

Skuespillere: Eila Ballovara Varsi, Marte Fjellheim Sarre, Anitta Suikkari,

Mary Sarre, Nils Henrik Buljo

 

Flere opplevelser:

16. okt
Hellbillies // 2020 30 år på veien
23. mar
VAFFELHJARTE Riksteatret
14. mar
Kevin Kildal Skamlaus
13. mar
Klara, villsvinet og den lille instrumentfabrikken Med Oslo-Filharmonien

Våre samarbeidspartnere