Alle i Norge har et forhold til havet, og endelig er Morten A. Strøksnes sin prisbelønte "Havboka" blitt teater for hele landet! Skitt fiske.

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette? Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka. 

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 60 000 nordmenn, og er oversatt til 25 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.
 
Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!

Pressen mener:

- Stor skuespillerkunst Aftenposten (6) 

- Forrykende (...) rå kraft og poetisk eleganse av Jan Sælid VG (5)

- en underholdende kamp, lekent og oppfinnsomt formidlet Dagbladet (5)

- Jan Sælid har oss på kroken. Dagsavisen (5)

 

På scenen: Jan Sælid.

Regissør, scenograf, dramatiker: Ole Anders Tandberg

Komponist, lyddesigner: Joel Sahlin

Kostymedesigner: Maria Geber

Lysdesigner: Elisabeth Kjeldahl Nilsson

Produsent: Wenche Viktorsdatter Paulsen

 

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret. 

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersens regi.

Flere opplevelser:

09. nov
Jungelboken Riksteatret
08. nov
Ørjan Burøe Store gutter gråter ikke
07. nov
Eggum & Sivertsen Vi to (er ikke Romeo og Julius)

Våre samarbeidspartnere