Programslipp for Nordnorsk gitarfestival

29. til 31. mars 2019 arrangeres en ny festival i Harstad. Nordnorsk gitarfestival skal årlig arrangere konserter med gitarister i den absolutte verdensklasse. Hovedprofilene i årets festival er argentinske Roberto Aussel og spanske Miguel Trápaga. - Begge er klassiske gitarister med internasjonale karrierer, og vi er svært stolte over at de to virtuosene kommer til Harstad i mars, sier festivalsjef Jens Bang-Rasmussen.

Primus motor

Initiativtaker bak festivalen er den danske gitaristen Jens Bang-Rasmussen. Han er en av de mest fremtredende fortolkere av nordisk gitartradisjon, og har hatt stor betydning for utbredelsen av kjennskapet til dansk gitarmusikk. Gjennom sin internasjonale karriere har han oppnådd stor suksess og anerkjennelse for sin fantastiske musikalitet og sitt fine gitarspill. Han har opptrådt som gitarsolist på seks kontinenter, og nylig spilte han i Carnegie Hall i New York. Til daglig arbeider Jens Bang-Rasmussen som lektor i gitar ved Heggen videregående skole. Nå skal han også bli festivalsjef og har tatt initiativet til Nordnorsk gitarfestival for å spre interessen for klassisk gitar i landsdelen.

Internasjonale profiler

Miguel Trápaga er en stor spansk gitarspiller med hjertet solid plantet i den spanske gitartradisjon, med stor glød, farge, varme og temperament. Miguel spiller et program med spansk romantisk og impresjonistisk musikk, preget av den spanske folklore. Der er mange elementer som er hentet direkte fra flamenco i denne musikken. Roberto Aussel er en ekstraordinær musiker og en eksepsjonell fortolker av klassisk gitar. Han spiller et fint klassisk gitarprogram preget av hans argentinske bakgrunn. Publikum får blant annet høre tangoer av Piazzola, som har vært en nær venn av Roberto, og folkesanger av en av sydamerikas største folkesangere, Atahulpa Yapangi, arrangert for gitar.

Samarbeid med Harstad Kulturhus

Nordnorsk gitarfestival samarbeider med Harstad Kulturhus når det gjelder arrangementsplanlegging og markedsføring. – Vi har hatt et godt samarbeid med Jens siden han kom til Harstad, og har bidratt med råd og entusiasme siden idéen om gitarfestivalen kom på banen, sier direktør Manne Løkholm.

Fem arrangement

Festivalens første utgave inneholder fem arrangement med konserter i Harstad Kulturhus, Kanebogen Kirke, Café De 4 Roser og på Røkenes gård. Det blir en oppvarming i Trondenes kirke allerede 21. mars hvor Jens Bang-Rasmussen spiller sammen med Fredrik og Arne Dagsvik. Festivalens åpningskonsert blir i Lillesalen på Harstad Kulturhus med spanske Miguel Trápaga fredag 29. mars. Lørdag 30. mars blir det mesterklasse for klassiske gitarister i Lillesalen, og konsert i Kanebogen kirke med argentinske Roberto Aussel på kveldstid. På lørdagskvelden inviteres det til åpen scene på Café De 4 Roser hvor det blir mulighet for gitarister å få fremført sine favorittlåter i en herlig og intim festivalatmosfære. Festivalen avrundes på Røkenes gård søndags ettermiddag med munter gitarmusikk fra Wiens kaféer på 1820-tallet. De som er åpen for mer gitarmusikk etter dette, kan glede seg til Jens Bang-Rasmussens solokonsert i Lillesalen i Harstad Kulturhus tirsdag 9. april.

Samfunnsløftet og Hipp Hurra

Nordnorsk gitarfestival gjennomføres med uvurderlig støtte fra Sparebank1 Nord-Norge/Samfunnsløftet. – Vi var svært glade da vi fikk tildelingen fra Sparebank1 Nord-Norge. Dette gir oss mulighet til å arrangere festivalen for første gang, med en trygghet om at vi har en god finansiering i bunn. Vi har også fått solid hjelp fra design- og kommunikasjonsbyrået Hipp Hurra her i Harstad som har utarbeidet profil og markedsmateriell, sier Jens Bang-Rasmussen.